info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
Iedere dag zet u zich keihard in om de omzet van jouw zaak een boost te geven. Met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, ofwel het VAPZ, krijgt u een fiscaal duwtje in de rug.
Een VAPZ geeft je onmiddellijk een belastingvoordeel. Elk jaar stort je een premie waarmee je pensioenkapitaal opbouwt. En van die premie krijg je tot twee derde terug! Het VAPZ is daarmee de meest interessantste pensioenspaarformule voor zelfstandigen.

Wat is een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen?

Een VAPZ is een Belgische pensioenvoorziening, behorende tot de 2de pijler.   De overheid heeft de mogelijkheid geboden om zelfstandigen (met of zonder vennootschap) een beperkt bedrag per jaar te laten storten in de tweede pijler. 

Met een VAPZ-overeenkomst kan de zelfstandige in eerste instantie een aanvullend rustpensioen opbouwen. Daarnaast kan de overeenkomst ook in een uitkering voorzien mocht de zelfstandige voor de voorziene pensioenleeftijd overlijden door ziekte of door ongeval.  Tot slot voorzien heel wat VAPZ-contracten ook in een maandelijks aanvullend inkomen in het geval de verzekerde arbeidsongeschikt wordt tijdens zijn of haar loopbaan.  

Het VAPZ wordt beschouwd als het meest fiscaal vriendelijke van alle huidige pensioenvehikels van de 2de en 3de pijler.  Of dit werkelijk ook zo is voor uw persoonlijke situatie hangt er van af.  Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, de te verwachten inkomstenstroom na de pensioenleeftijd, de verwachtingen van de verzekerde inzake rendement en het feit of u de VAPZ-premie persoonlijk betaalt of laat betalen via uw vennootschap, kan een IPT afsluiten toch interessanter zijn dan een VAPZ.  Wat voor u persoonlijk de beste oplossing is, kunnen onze adviseurs met u nagaan.      

Bij Life Experts zorgen we er niet alleen voor dat je altijd de optimale premie VAPZ stort.  Meer nog: we zorgen ervoor dat je altijd de beste fiscale combinatie tussen IPT, POZ, VAPZ of pensioensparen kiest.  Dat komt omdat we uw persoonlijke situatie volledig in kaart hebben gebracht en samen met uw accountant periodiek opvolgen.  Als gespecialiseerd verzekeringsbemiddelaar bevinden wij ons zo in een bevoorrechte positie. En daar profiteer je mee van. Want daardoor weet je altijd precies welk bedrag je moet sparen om een maximaal fiscaal voordeel te krijgen.

Wat is de doelgroep?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep;
  • Zelfstandige helpers die SZ-bijdragen betalen zoals de  zelfstandigen in hoofdberoep;
  • Meewerkende echtgenoten of wettelijke partners onderworpen aan het maxistatuut.

Alleen wanneer de betrokken zelfstandige de middelen tot sparen niet heeft, of geen belastingen betaalt, is een VAPZ niet interessant.  


Programmawet 24 december 2002 

Via deze wet werd het VAPZ in 2002 geliberaliseerd.  Dit wil zeggen dat ook reguliere verzekeringsmaatschappijen het VAPZ vanaf dan konden aanbieden.  Ervoor was het VAPZ voorbehouden voor aanbieders zoals Sociale Secretariaten.  

"Art. 44 § 1. Met het oog op de opbouw van een aanvullend pensioen kan een zelfstandige, meewerkende echtgenoot of zelfstandige helper een pensioenovereenkomst sluiten bij een pensioeninstelling."

Dit houdt in dat de pensioenopbouw bij een externe partij, de verzekeraar, gebeurt.

In artikel 47 van de wet wordt een kapitaalsbescherming opgelegd.  Dit is de reden waarom het VAPZ nooit in Tak23 wordt aangeboden, maar enkel in Tak21.   

Waar dit de eerste jaren een voordeel leek, blijkt dit - met de dalende rendementen op Tak21 - misschien nu net een nadeel.  Het is immers - los van het fiscaal rendement - lang niet zeker dat het financieel rendement van een VAPZ in staat zal zijn tred te houden met de stijgende levensduurte.  


Onze Tips:  kies voor maandpremie of trimestriële premie!  

Hebt u een vennootschap en laat u uw VAPZ betalen door die vennootschap?  Zorg dan zeker dat u uw contract VAPZ op maandbasis of trimestriële basis betaalt.  Zo zorgt u ervoor dat het Voordeel Alle Aard dat de premie van uw VAPZ veroorzaakt ook meetelt als Normale Laatste Brutojaarbezoldiging voor het bepalen van uw 80%-regel voor uw IPT of Groepsverzekering. 


Wat is een sociaal VAPZ en waarom adviseren wij meestal een gewoon VAPZ te onderschrijven? 

Een sociaal VAPZ is een VAPZ waarbij minstens 10% van de premie moet dienen voor “solidariteitsprestaties”.  Hierdoor kan u in een sociaal VAPZ een premie betalen die 15% hoger ligt dan in het gewone VAPZ, wat dus een totale maximale premie van 9,40% van het referte-inkomen betekent met een absoluut maximum van 3.786,81 EUR (in 2020). 

Door allerlei aanbieders van Sociale VAPZ contracten (verzekeringsmaatschappijen, sociale secretariaten en pensioenfondsen), worden de aanvullende solidariteitsprestaties die samenhangen met een sociaal VAPZ vaak de hemel in geprezen.  Laat u niet overdonderen.  Vaak vullen deze extra waarborgen hun commerciële brochures netjes, en legen ze je portefeuille zonder dat daar echt substantiële waarborgen tegenover staan.   Dit komt doordat de beschikbare premie voor de solidariteitsprestatie slechts over een paar honderden euro's per jaar gaat.  De solidariteitsprestaties zijn dus zeer mager.  De uitkeringen zijn beperkt in hoogte en in de tijd.  En wat velen niet beseffen: de voorwaarden van de solidariteitsprestaties kunnen tussentijds gewijzigd worden.   

Alle advies is sterk persoonsgebonden, maar Life Experts geeft meestal de voorkeur aan een gewoon VAPZ dat u verder combineert met echte en substantiële aanvullende waarborgen.

 


Enkel Tak21 is mogelijk, maar er zijn uitzonderingen... 

Een VAPZ kan in principe alleen in Tak 21 worden afgesloten omdat er een wettelijke kapitaalgarantie moet gewaarborgd worden. 

Sinds eind 2023 biedt verzekeraar Vivium een unieke formule voor VAPZ aan, waarbij de premie gedeeltelijk in Tak23 wordt belegd en waarbij toch de wettelijk verplichte kapitaalgarantie wordt voorzien.  Dit type VAPZ kan voor jonge mensen een hoger potentieel rendement genereren dan een klassieke VAPZ waarvan de premie volledig in Tak21 wordt belegd. 

Wenst u meer te weten over beleggen in Tak23 (dat kan bijvoorbeeld wél in een IPT, of zelfs in een pensioensparen of vrij sparen) lees dan zeker dit artikel.  En bezoek ook eens de fondsenpagina's van onze verzekeraars. 

 


Wat is de fiscaliteit van de premie? 

Vooreest wordt het niveau van de maximumpremie beperkt tot 8,17% van het referte-inkomen voor een gewoon VAPZ.  De meest recente grensbedragen vindt u hier.

VAPZ-premies worden gestort door de zelfstandige zelf, privé dus, ook al heeft hij een vennootschap. Deze zijn voor 100% aftrekbaar, zowel in de personenbelasting (aan te geven als ‘niet ingehouden persoonlijke sociale bijdragen’) als voor de berekening van de sociale bijdragen.  Hierdoor kan men tot meer dan 60% van de storting kan recupereren (het exacte bedrag hangt af van de kosten van het beroepsinkomen, de verzekeringsmaatschappij en de gemeentebelastingen).

En er is meer goed nieuws!   Op de premie zelf is geen premietaks verschuldigd: geen 4,4% (want geen vennootschap) en geen 2% (gebruikelijk voor privéstortingen voor levensverzekeringen).  Voor meer informatie over dit laatste, zie hier

Wat is de fiscaliteit van de uitkering? 

Bij uitbetaling wordt gewerkt met het stelsel van de fictieve rente. Hierdoor wordt door de begunstigde gedurende 10 tot 13 jaar een bedrag van maximaal 5% van het totale kapitaal (waarbij het kapitaal eerst wordt verminderd met een solidariteitsbijdrage van 2% en een RIZIV-bijdrage van 3,55%) aangegeven als ‘fictieve’ inkomsten. Bij blijvende activiteit tot 65 jaar wordt zelfs maar 80% van het kapitaal gebruikt om de fictieve rente te berekenen.

Dit is vooral voor lage pensioenen een zeer gunstige regeling. Omdat onze personenbelasting met een progressief tarief werkt zal een extra inkomen door de fictieve rente van het VAPZ niet of weinig belast worden.  

Hebt u echter een hoog pensioen en/of ontvangt u na uw pensioen nog diverse inkomsten dan kan de uitkering van uw VAPZ toch onverwacht hoger getaxeerd worden dan oorspronkelijk verondersteld.   

U heeft een vennootschap en uw wil hierover meer weten? Lees dan hier verder over het verschil tussen een IPT en een VAPZ. 

 

Disclaimer: Life Experts biedt verzekeringsoplossingen voor zelfstandige bestuurders, vrije beroepen, KMO's en grote ondernemingen.  De basisinformatie voor elk type van oplossing vindt u op deze website. Met de productbeschrijving en met het productoverzicht op deze website pogen we geen fiscale of juridische indeling te volgen, maar een pragmatische en praktijkgerichte.  Zo is een Omzetverzekering fiscaal gezien een Bedrijfsleidersverzekering.  En zo kan een Overlijdensverzekering of een Arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten worden in de fiscale regimes van IPT, VAPZ, POZ,  Pensioensparen, Langetermijnsparen, enz...