info@lifeexperts.be
facebook
linkedin

Let op: dit artikel heeft betrekking op een RSZ-bijdrage op de periodieke premie betaald door een werkgever.  En heeft niets te maken met de eventuele afhoudingen die gebeuren bij vereffening van een kapitaal van een polis ten voordele van een begunstigde. 

Wat is de bijzondere bijdrage?

Werknemers hoeven geen bijdragen aan de sociale zekerheid te betalen voor de groepsverzekering. De werkgever moet echter wel een bijzonder bijdrage van 8,86% aan de RSZ betalen. Hiertoe moet de werkgever trimestrieel een zogenaamde RSZ-basis meedelen aan zijn sociaal secretariaat.  De bijzondere RSZ-bijdrage wordt dus niet automatisch geïnd (tenzij het aanvullend pensioen op sector- of brancheniveau wordt geregeld), er is een trimestriële actie van de werkgever nodig naar zijn sociaal secretariaat. 

Wat is de RSZ-basis?

De basis waarop de RSZ bijdrage van 8,86% wordt aangerekend is gelijk aan de som van de werkgeverspremie zonder taksen, voor de dekkingen leven (pensioenvorming) en overlijdensdekking (inbegrepen de premie voor de eventuele extra dekking voor overlijden door ongeval).

Waar vind ik de RSZ-basis voor de groepsverzekering van mijn medewerkers?

De RSZ basis vind je terug op uw borderel of factuur van de verzekeraar.  Bij de meeste verzekeraars kan u als werkgever in uw online module ook een rekentabel downloaden met daarop de RSZ-basis van de afgelopen periode. Dit document bezorgt u periodiek aan uw sociaal secretariaat.  

Let op: het heeft geen zin om als werkgever deze RSZ-basis zelf te gaan herberekenen.  Dit zou bijvoorbeeld een zorg kunnen zijn, die u als werkgever heeft in het geval u aan het wachten bent op een belangrijke correctie van de premie. Dit zou typisch het geval zijn bij een in- of uitdiensttreding die lang op zich laat wachten.  Weet dat de verzekeraar de teveel betaalde premie zal crediteren.  En in het andere geval de nog niet aangerekende premie achteraf zal inhalen in één beweging.  De RSZ-basis van die toekomstige factuur zal dus ofwel dalen, ofwel hoger worden.   In de praktijk zal daardoor de RSZ-basis die op de documenten van de verzekeraar voorkomt niet 100% overeenkomen met de in theorie verschuldigde RSZ-basis voor die periode.  Dit is geen probleem.  Op lange termijn vlakken die verschillen mekaar dan wel uit.  Het is aangewezen om de RSZ-basis die de verzekeraar u meedeelt altijd over te nemen. 

Wat met zelfstandigen?

De bovenvermelde RSZ-bijdrage is niet van toepassing op groepsverzekeringen of individuele pensoentoezeggingen voor zelfstandigen.  

Hoeveel is de totale kost of "loonmassa" voor een groepsverzekering van werknemers?

De vraag die we vaak krijgen in het kader van budgetteringen.  Hierbij een voorbeeld dat u als vuistregel mag hanteren.  Stel u hebt een groespverzekering van 6% op W met W = 13.9233 keer het brutomaandloon van januari. 

Dan is de totale "cash out" voor u als werkgever maximum gelijk aan:

(6% x 13,9233 x brutomaandloon van januari)  x ( 1+ 4,4% taks op premie + 8,86% RSZ)
ofwel
(6% x 13,92233 x W) x (1,1326)  

In de praktijk zal dit een overschatting zijn, omdat vaak in het 6% budget ook nog aanvullende waarborgen invaliditeit vervat zitten. De premies voor deze waarborgen zijn niet overhevig aan de 8,86% bijzondere RSZ-bijdrage.  Ook de taksen kunnen in de praktijk wat afwijken.  Voor meer informatie over de toepasselijke taksen bij persoonsverzekeringen klik hier.