info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
08/01/2024

In bepaalde gevallen kan u uw bestaande polis gewaarborgd inkomen verlengen tot 67 jaar zonder medische formaliteiten.

Dit artikel is van toepassing op zelfstandigen die een verzekering gewaarborgd inkomen met eindleeftijd van minstens 60 jaar, en maximaal 65 jaar hebben afgesloten.  Het gaat hierbij over stand-alone polissen gewaarborgd inkomen, alsook aanvullende waarborgen in bijvoorbeeld een IPT of een VAPZ

Let op:

  • De waarborg premievrijstelling valt niet onder het toepassingsgebied.
  • De omzetverzekeringen vallen niet onder het toepassingsgebied. 
  • Aanvullende verzekeringen bij pensioensparen of langetermijnsparen vallen niet onder het toepassingsgebied.
  • Niet-beroepsgebonden verzekeringen gewaarborgd inkomen voor werknemers vallen wel onder het toepassingsgebied. 

Hieronder focussen we vooral op de situatie voor zelfstandigen omdat dit de meest voorkomende situatie zal zijn in de praktijk.  

Waarover gaat dit?

Als zelfstandige bestuurder ben je je ervan bewust dat je bij arbeidsongeschiktheid een beperkte uitkering van de sociale zekerheid geniet. Een verzekering gewaarborgd inkomen biedt je dan bijkomende financiële zekerheid.  Tot voor kort liepen dergelijke verzekeringen doorgaans tot de leeftijd van 60 of 65 jaar. Maar met de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd vanaf 2025, is het belangrijk om je verzekering gewaarborgd inkomen te verlengen tot die wettelijke pensioenleeftijd, bijvoorbeeld tot 67 jaar. 

Het verlengen van de duurtijd van een bestaande polis gaat doorgaans gepaard met medische en financiële acceptatie omdat het risico voor de verzekeraar daarbij verhoogt.  Daarom wordt een verlenging van een bestaande polis heel vaak niet doorgevoerd, wat uiteraard spijtig is.  

De verzekeraarsfederatie Assuralia heeft nu een gedragscode opgesteld die vanaf 1 januari 2024 van kracht is. Deze gedragscode bepaalt dat verzekeraars aan zelfstandigen de mogelijkheid moeten bieden om hun verzekering gewaarborgd inkomen te verlengen zonder medische vragenlijst of onderzoek.   Deze mogelijkheid wordt geboden tot afloop van de periode waarop de gedragscode van toepassing is, met name tot 1 januari 2027.  

Wordt de premie duurder?

De verzekeraar doet eventueel een voorstel waarop je vrij bent in te gaan.  Doorgaans zal de premie duurder zijn dan uw huidige premie.    

Wat als ik al een uitkering heb genoten in de huidige polis?   

Met andere woorden: "Wat als de verzekeraar weet dat ik een bepaalde aandoening heb, of heb gehad?".    De verzekeraar mag zich baseren op kennis van het medisch verleden van de verzekerde zelfstandige.  Dit kan ertoe leiden dat het voorstel tot verlenging dat de verzekeraar zal doen, geen aanleiding zal geven tot een medische vragenlijst, maar desondanks een uitsluiting of een bijpremie zou kunnen bevatten.  Echter zal die uitsluiting of bijpremie enkel betrekking hebben op de dekkingsperiode na de huidige eindtermijn.       

Wat als er al een bijpremie of uitsluiting is in de huidige polis?

De uitsluitingen of bijpremies die in de lopende verzekering zijn voorzien, blijven van toepassing in de voorgestelde verzekering met een verlengde eindtermijn.

Wat als ik momenteel al arbeidsongeschikt ben?

De verzekeraar beslist of hij en onder welke voorwaarden een verzekering met een verlengde eindtermijn voorstelt.   Het is nog te vroeg om hier concrete voorbeelden te geven.     

Wat moet ik doen als ik zelfstandig bestuurder ben en klant bij Life Experts, en een polis geniet die onder de toepassingsvoorwaarden valt?

Je hoeft niets te doen, je wordt ofwel door ons ofwel door de verzekeraar verwittigd van de mogelijkheden.   Je mag ons altijd contacteren voor meer informatie.  

Wat als ik nog geen verzekering gewaarborgd inkomen heb?

Als je nog geen verzekering gewaarborgd inkomen hebt afgesloten, is het nu het moment om dit te doen. Zo verzeker je jezelf van financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Dit is een belangrijke stap om je financiële toekomst veilig te stellen.  Als verzekeringsbemiddelaar kan Life Experts je helpen om een verzekering gewaarborgd inkomen of omzetverzekering af te sluiten die aansluit bij jouw behoeften en budget.  We kunnen je ook informeren over de nieuwe gedragscode en de impact ervan op jouw verzekering.

Neem gerust contact op voor meer informatie.