info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
02/12/2022

Risicospreiding doe je ondermeer door je belegging te spreiden in de tijd. Maar wat als je een eenmalige storting doet?

Bij een tak 23-beleggingsverzekering hoort een bepaald risico. Via een gespreide premiebetaling kun je dat risico al gevoelig beperken. Maar wat als je een éénmalige betaling doet?  Hoe kan je dan toch voor een gespreide instap zorgen en zo jouw risico optimaal spreiden in de tijd? 

 

Life Experts zal je altijd adviseren om jouw belegging maximaal te spreiden over fondsen die onze selectie doorstaan hebben.  En er zijn meerdere vormen van spreiding mogelijk:

  • Je kan uw premie beleggen in een fonds. Een zeer gekend fonds zoals bijvoorbeeld de "Flossbach Von Storch Multiple Opportunities II" zal typisch uw inlage over meer dan 100 verschillende posities spreiden (zie jaarverslag hier, sectie "statement of assets").    Maar het kan nog beter...  
  • Je kan uw premie ook beleggen in meerdere fondsen. Dit zorgt voor een nog grotere spreiding. Zo kan u bij verzekeraars zoals NN een polis kindersparen in Tak23 afsluiten, waarbij een maandelijkse premie van bv. € 100 over maar liefst 6 fondsen wordt gespreid.  Je mag er dus van uitgaan dat in veel gevallen die € 100 maandelijks in waarschijnlijk in meer dan 600 aparte posities (aandelen, obligaties, cash) wordt opgedeeld en belegd.  Ongeloofelijk, nietwaar?  Verzekeraars bieden je dus écht instrumenten om zelfs met heel kleine bedragen een superspreiding mogelijk te maken.      
  • Je kan vervolgens uw premie beleggen bij meerdere verzekeraars.  Hoewel veel minder voorkomend, maar dit beschermt je tegen toekomstige problemen met één bepaalde verzekeraar.   
  • En tot slot... Je kan de premie dan ook nog eens gaan spreiden in de tijd.   Dit doe je door periodiek (meestal maandelijks) te storten. 

Maar wat als je nu een éénmalige storting doet?  Dit kan bijvoorbeeld een herbelegging van een uitgekeerd kapitaal zijn, maar evenzeer een backservice in een IPT tijdens uw actieve loopbaan.  Of het beleggen van de reserve van uw vennootschap.  Hoe kan je dan zorgen voor een spreiding in de tijd? 

Life Experts lost dit op door in jouw contract een "automatisch drip feed" in te bouwen.  In dit geval stort je bij aanvang zorgeloos jouw volledig te beleggen bedrag in een cashfonds (lees= een risicoloos fonds).  Vervolgens wordt door de verzekeraar op maandbasis een deel van die inleg gestort in een vastgestelde combinatie van Tak 23-verzekeringen. Je kiest samen met Life Experts in welke fondsen, in welk verhouding, alsook hoe vaak en hoeveel je overdraagt.   De drip feed gaat volledig automatisch, en loopt typisch over een periode van 6 maanden tot 24 maanden.    

Het belangrijkste voordeel van een drip feed is dat je, als de fondsen in de loop van die periode het tijdelijk minder goed doen, voor hetzelfde bedrag steeds meer eenheden kunt kopen.  Het omgekeerde is ook waar.  Als de fondsen terug stijgen in waarde had je uiteraard beter bij aanvang in één keer kunnen instappen.  Maar een "automatische drip feed" focust nu eenmaal op het vermijden van een neerwaarts risico, en op het rendement op lange termijn.  "Time in the market" is nu eenmaal belangrijker dan "Timing the market".   En dat is het echte voordeel van de automatisch drip feed: je hoeft helemaal niet meer "the market" te gaan "timen".          

Voorbeeld

Bjorn stort via zijn vennootschap € 100.000 backservice in zijn IPT. De IPT is in zijn geval een 100% Tak23 verzekering.  De € 100.000 wordt eerst volledig belegd in een cashfonds.  Vervolgens draagt de verzekeraar gedurende 1 jaar elke maand de som van € 8.333 over naar zeven verschillende fondsen.  40% van elke 8.333 gaat naar 1 fonds, en de overige 60% worden gespreid over 6 fondsen, elk voor 10%.  Niet alleen realiseert Bjorn zo een hyperspreiding van zijn belegging over maar liefst 7 fondsen (die elk op zich dan ook weer in een paar honderden waarden belegd zijn), maar dekt Bjorn zich ook nog eens in tegen een eventuele daling van de koers van die fondsen. Want als de fondsen in waarde dalen,  dan kan hij voor zijn € 8.333 maand na maand meer eenheden van het fonds kopen.  Na één jaar is het cashfonds volledig uitgeput en is de polis van Bjorn volledig belegd over 7 fondsen.  Allemaal volledig automatisch, zonder dat Bjorn hiervoor een extra inspanning moest doen.