info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
13/06/2023

De toekomst van het Langetermijnsparen is onzeker. Nu een contract afsluiten is de boodschap!

De plannen van minister Van Peteghem om het fiscaal voordeel op langetermijnsparen af te schaffen, zijn u ongetwijfeld niet ontgaan.  Lees hier meer... 

Eerder dit jaar was er heel wat te doen over de plannen van Minister Van Peteghem om het fiscaal sparen via Langetermijnsparen af te schaffen vanaf 01/01/2024. Dat plan werd in de zomer echter opgeschort en het leek dat Langetermijnsparen nog zeker kon onderschreven worden tot minimaal 2025.

Uit berekeningen van het monitoringcomité blijkt nu echter het begrotingstekort 2 miljard hoger te zijn dan eerder geschat.  En dus moet men dringend op zoek naar centen. Zo wordt het plots weer heel erg realistisch dat nieuwe contracten Langetermijnsparen vanaf 01/01/2024 niet meer onderschreven gaan kunnen worden.
Enkel nog reeds bestaande contracten zouden kunnen blijven genieten van 30% fiscaal voordeel, en dit tot hun huidige einddatum. 

Als uw professioneel adviseur, raden wij u daarom aan:

• Ofwel nu nog een nieuwe polis Langetermijnsparen af te sluiten indien u dergelijke polis nog niet heeft,
• Ofwel uw polis Langetermijnsparen te verlengen tot een eindleeftijd 99

Beide acties laten u toe om maximaal fiscaal voordeel te genieten.

De belastingrealiteit van uw pensioen: hoe kunt u vandaag actie ondernemen?

Veel mensen koesteren de droom om met pensioen te gaan, nog volop te genieten van het leven en zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Maar dit is vaak een misvatting - veel gepensioneerden blijven immers ook na hun pensioen belastingen betalen. Dit artikel verheldert enkele van deze belastingaspecten en onderzoekt hoe u hier vandaag op kunt anticiperen.

Belastingen na het pensioen: een feit

Belangrijk om te weten is dat pensioenen weliswaar minder belast worden dan een beroepskinkomen, maar dit betekent niet altijd dat ze volledig vrijgesteld zijn van belastingen. Op uw pensioeninkomsten geniet u immers, in vergelijking met op uw beroepsinkomen, een extra belastingvermindering van maximaal €2.346 per jaar, wat betekent dat u geen belastingen betaalt als uw pensioen lager is dan ongeveer €1.400 per maand.

Echter, als uw brutopensioeninkomsten hoger zijn dan €1.400 per maand, moet u zich voorbereiden om ook na uw pensioen belastingen te betalen. Tenslotte kunnen er op hogere pensioenen ook socialezekerheidsbijdragen of solidariteitsbijdragen verschuldigd zijn.

Belastingdruk na pensionering verlagen: de mogelijkheden

Voor een volledig overzicht van alle mogelijkheden, verwijzen wij u naar de website van de Federale Overheid. De meest gebruikte manieren om belastingen te besparen zijn echter langetermijnsparen en giften.  

Wat is het Langetermijnsparen?

Langetermijnsparen is een interessante fiscale spaarformule voor elke natuurlijke persoon die nog budgettaire ruimte heeft bovenop het Pensioensparen.

Via Langetermijnsparen zet u jaarlijks een bedrag opzij tot pensionering of minstens tien jaar na onderschrijving van de polis.

Hoeveel u mag sparen, is afhankelijk van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute maximumpremie van € 2.350 per jaar. De gestorte premie geeft u een fiscaal voordeel van 30% (waarover hieronder meer) De spaarpremie kan u beleggen in zowel tak21 (met kapitaalsgarantie en gegarandeerd rendement) als in tak23 (de beleggingsverzekering in fondsen, zonder garantie).

Waarom is Langetermijnsparen nu voor mij al belangrijk, al ben ik nog ver van mijn pensioen?

Zonder de maatregel die er zit aan te komen, had u inderdaad nog wat kunnen uitstellen, indien de extra spaaruitgave financieel net te vroeg komt.

Maar wie het Langetermijnsparen dus niet opstart in 2023 - en dat kan ook met een beperkte spaarpremie, die dan nadien niet meer verhoogd kan worden uiteraard – kan vanaf 2024 wellicht geen nieuwe polis meer onderschrijven.

U kan dit nu nog onderschrijven zelfs voor uw nog studerende kinderen (18+). Die kinderen hebben nu geen enkel voordeel, maar wanneer ze over een paar jaar  gaan werken dus wel. En dat voor de rest van hun leven. Heeft u het Langetermijnsparen wel onderschreven in of voor 2023, dan heeft u de polis en het bijbehorende fiscale voordeel wel tot de einddatum van uw contract.

Waarom is Langetermijnsparen nog interessant voor de periode na mijn pensionering?

Te vaak denk men dat er na pensionering toch geen belastingen betaald moeten worden en men dus geen fiscaal voordeel kan hebben. Niet correct dus. Met een pensioen van meer dan € 1 400 per maand betaalt u al belastingen. En indien u dat kan verlagen, is dat mooi meegenomen.

Daarom sluiten wij polissen af met een looptijd tot de 99e verjaardag, zodat u zelf kan bepalen wanneer u hiermee stopt.

Indien u om bepaalde reden toch geen fiscaal voordeel meer hebt na pensionering of u wenst de gespaarde gelden op te vragen, kan u snel de polis laten uitkeren en trekt u toch een mooi spaarkapitaal op. Zonder uitstapkosten uiteraard.

Hebt u wel het fiscaal voordeel, zoals de meesten, kan u het Langetermijnsparen aanhouden zolang u wenst, tot maximaal uw 99ste verjaardag.

Wat als ik al een contract Langetermijnsparen heb?

Indien u reeds een contract hebt en nog geen 65 bent,  raden we u aan na te kijken wat de einddatum is. Want de meeste bestaande contracten hebben een einddatum op leeftijd van 60 of 65 jaar.

Het bestaand contract verlengen zal volgens het voorstel van Minister Van Peteghem vanaf 2024 ook niet meer gaan.

Daardoor hebt u wellicht, zonder actie vandaag, dus ook niet meer de mogelijkheid premies fiscaal in te brengen na uw 65e, wat jammer zou zijn. Zeker als u jaarlijks belastingen betaalt dan.

U contacteert ons dus best zo snel mogelijk indien u interesse hebt in het verlengen tot 99 jaar van uw fiscaal voordeel.

Wat is de fiscaliteit van het Langetermijnsparen?

Op elke betaalde premie in jaar X krijgt u 30% fiscaal voordeel in het jaar X+1, via de belastingen.  En dat ook na uw pensionering!

Hier zijn wel 4 voorwaarden aan verbonden:

  1. Het contract heeft een looptijd van minstens 10 jaar en loopt minstens tot 65 jaar
  2. U bent minstens 18 jaar en het contract wordt onderschreven vóór u 65 jaar wordt (maar u kan blijven sparen na 65 jaar)
  3. U valt onder de Belgische personenbelasting, d.w.z. u hebt beroepsinkomsten, een pensioen of vervangingsinkomsten.
  4. U bent de begunstigde bij leven van het contract en de begunstigde bij overlijden is uw echtgeno(o)t(e), de wettelijk samenwonende partner of een bloedverwant tot in de tweede graad

Op uw premie betaalt u 2% verzekeringstaks en op uw opgebouwde kapitaal op uw 60ste , wordt op dat ogenblik 10% belasting ingehouden. Start u pas na uw 55e met het Langetermijnsparen, wordt de belasting op de 10de verjaardag van uw polis ingehouden.

Alle premies die u betaalt na de belastinginhouding (dus in het merendeel van de gevallen na de 60ste verjaardag), geven dus meestal WEL fiscaal voordeel, maar worden NIET meer belast. Een extra voordeel dus.

De stortingen voor uw Langetermijnsparen kunnen echter in conflict komen met de aftrek van uw woonkrediet.

In Vlaanderen heeft een lening voor een eigendom voor privégebruik die na 2015 werd afgesloten geen impact op het bedrag dat u via Langetermijnsparen kunt aftrekken.

In de andere gevallen moet u de gestorte bedragen voor het hypothecair krediet (deels) aftrekken van het mogelijke jaarlijkse bedrag voor het Langetermijnsparen.

In Brussel hebben de kredieten die vanaf 2017 werden aangegaan voor de enige eigen woning geen impact meer op het mogelijke jaarlijkse bedrag van het Langetermijnsparen.

In Wallonië kunt u de stortingen in het kader van het Langetermijnsparen combineren met de voordelen van de wooncheque (enige eigen woning, gefinancierd met een krediet dat vanaf 2016 werd afgesloten).

Maar zelfs als u nu paar jaren nog niet het maximaal of zelfs geen voordeel van het Langetermijnsparen geniet, kan het nog interessant zijn toch te starten, om zeker te zijn van het fiscaal voordeel nadat het krediet afgelost is.

Neem nu contact op voor advies

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om te onderzoeken of langetermijnsparen voor u interessant is. Het is nooit te vroeg om uw financiële toekomst te plannen en wij staan klaar om u te helpen.

Lees meer over langetermijnsparen op onze produktpagina.

 

Laatste update: 28/09/2023