info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
01/03/2022

Gericht investeren kan een immense impact hebben op een betere wereld.  Het invoeren van objectieve ESG-criteria zullen het ons mogelijk maken de impact die wij persoonlijk hebben, bewust te kiezen.

Om de Europese Green Deal en het Akkoord van Parijs te halen, werd de regelgeving SFDR, afkorting voor Sustainable Finance Disclosure Reglation, ingevoerd. Bedrijven en beleggingsfondsen krijgen straks de verplichting hun positieve en negatieve impact op Milieu, Maatschappij en Bestuur objectief te rapporten.  Met andere woorden: Environment, Social and Governance.  Ook ESG genoemd. 

ESG-score: een nieuw meetinstrument.

De ESG-criteria zijn een meetschaal voor het zogenaamde "maatschappelijk verantwoord ondernemen".  De ESG (Environmental, Social and Governance)-criteria vormen de drie belangrijkste criteria die gebruikt worden om de duurzaamheid en de ethische weerslag van een investering in een bedrijf of in een economisch veld te meten. ESG criteria helpen om de maatschappelijke bijdrage van een bedrijf op zowel de E, de S als de G te bepalen.  Ze maken mogelijk de toekomstige financiële prestaties van bedrijven, de winstgevendheid en de risico's, in een bredere en vooral zinvollere context te bekijken dan puur het financiële.   

Wat is het belang van objectieve ESG criteria?

De Europese Green Deal voert een kader in waarmee het het mogelijk zal worden om op een objectieve manier activa tegen mekaar af te zetten op vlak van ESG criteria.  Greenwashing wordt daarmee nagenoeg onmogelijk.   

Dit is voorlopig nog toekomstmuziek, maar Life Experts hecht nu al enorm veel belang aan deze ESG criteria.  De reden is dat we zeer snel zullen ondervinden dat naarmate de ESG-score van een bepaald actief (een aandeel, een obligatie, een vastgoedbelegging) glashelder wordt vastgesteld, dat dan de grote fondsenhuizen hun beleggingen zullen verhuizen naar activa met hogere ESG-scores

Een betere wereld, dankzij uw belegging. 

Gericht investeren kan een immense impact hebben op een betere wereld.  Het invoeren van objectieve ESG-criteria zullen het ons mogelijk maken de impact die wij persoonlijk hebben, bewust te kiezen. Neem een voorbeeld. Stel dat een internationaal beursgenoteerd bedrijf een groot sportevenement sponsort.  En stel dat dit evenement naderhand uitermate slecht scoort op de zogenaamde Social-factor.  Er is sprake van schending van mensenrechten, en arbeiders moeten er werken in mensonterende omstandigheden (hierbij is elke overeenkomst met een niet nader genoemd wereldkampioenschap louter toeval). Welnu, deze sponsoring zal in de toekomst een uitermate negatieve weerslag hebben op de ESG-score van het sponsorend bedrijf.  Dat betekent dat fondsenbeheerders dit aandeel zullen dumpen.  De gevolgen laten zich raden. Het bedrijf wordt minder waard.  De aandeelhouder zal morren. De CEO wordt op zijn vingers getikt. Het gevolg is dat dergelijke beursgenoteerde bedrijven bij een volgende sponsordeal hun ESG-eisen mee op tafel zullen leggen bij de organisatie.  Met betere werkomstandigheden tot gevolg.  Deze hele cascade van gebeurtenissen zorgt ervoor dat de wereld een beetje beter wordt.  En straks gebeurt dit allemaal een beetje dankzij u, en de bewuste keuze die u maakte inzake uw beleggingen.  

Life Experts peilt actief naar uw voorkeur inzake duurzame beleggingen. 

Sinds maart 2022 peilt onze profieltest naar uw voorkeur inzake duurzaamheid.  Zo kunnen we nog beter advies geven.