info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
14/02/2023

Elk jaar controleert Life Experts of uw Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandige (VAPZ) contract nog steeds optimaal is in verhouding tot de nieuwe fiscale maxima.

Dit artikel is van toepassing op klanten waarvoor Life Experts het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (ofwel VAPZ) beheert in 2023.  Deze klanten krijgen van ons een bericht eind februari 2023 om ons gegevens te bezorgen.    

Waarom uw VAPZ controleren?

Wij willen nakijken of uw contract Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandige (VAPZ), beheerd door Life Experts, nog optimaal is ten opzichte van de nieuwe fiscale maxima voor 2023. Het zou immers kunnen dat u meer kan sparen. Hierdoor hebt u uiteraard meer fiscaal voordeel en een hoger kapitaal op het einde. Dat wilt u beslist niet mislopen. Het is ook mogelijk dat uw premie iets moet dalen. Anders betaalt u teveel premie en kan u deze niet fiscaal in mindering brengen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Life Experts doet het nodige voor u, maar we hebben uw input nodig.

Wat verlangen we van u?

Uw premie voor 2023 dient aangepast te worden aan het “referentie inkomen” dat we eenvoudig kunnen terugvinden op de factuur van de sociale zekerheidsbijdragen. 

Wat zal Life Experts voor u doen?

Bij Life Experts voeren we een berekening uit van de optimale premie en doen we u een voorstel om uw VAPZ-contract aan te passen. Voor klanten die een vennootschap hebben, zullen we ook het verband onderzoeken met eventuele via de vennootschap afgesloten spaarcontracten, ook wel bekend als IPT's of Individuele Pensioentoezeggingen.

Wat als u een vragenlijst van de verzekeraar krijgt of kreeg? 

Als u in de loop van 2023 of op enig moment in de toekomst vragen ontvangt van uw verzekeringsmaatschappij over uw referentie inkomen, hoeft u deze vragen niet te beantwoorden. Life Experts zal immers jaarlijks in februari contact met u opnemen, uw situatie analyseren en u op maat gemaakt advies geven. Als u al een vragenlijst van uw verzekeringsmaatschappij heeft ingevuld, is dat geen probleem. We stellen het echter op prijs als u toch antwoordt op het bericht dat u van Life Experts heeft ontvangen over uw VAPZ. Onze ervaring heeft geleerd dat een dubbele controle nuttig kan zijn. 

Wij danken u voor uw medewerking.  Met bijkomende vragen kan u steeds bij ons terecht.