info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
16/03/2022

In februari viel bij de meeste zelfstandigen de eerste betalingsuitnodiging voor de trimestriële sociale zekerheidsbijdrage in de bus.  Hebt u een lopend VAPZ, dan bevat dit document de informatie die wij nodig hebben om uw VAPZ bijdrage te optimaliseren.

Life Experts contacteert jaarlijks in de loop van februari alle klanten met een contract Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), met als doel het contract VAPZ te optimaliseren.  

Waarom uw VAPZ optimaliseren?

Wij checken of de premie die u betaalt in uw VAPZ contract nog optimaal is in het licht van de van de nieuwe fiscale maxima. Het zou immers kunnen dat u meer kan sparen. Hierdoor hebt u uiteraard meer fiscaal voordeel en een hoger kapitaal op pensioenleeftijd. Dat wilt u beslist niet mislopen. Het is ook mogelijk dat uw premie iets moet dalen. Anders betaalt u teveel premie en kan u deze niet fiscaal in mindering brengen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Wat verlangen we van u?

Uw premie dient jaarlijks aangepast te worden aan het “referentie inkomen” dat we eenvoudig kunnen terugvinden op de factuur van de sociale zekerheidsbijdragen.  Life Experts schrijft u persoonlijk aan in de loop van februari met de vraag om ons uw eerste kwartaalfactuur hiervan te bezorgen.  Mocht u als klant tegen eind maart geen mail van ons ontvangen hebben, contacteer ons dan even, of stuur ons dan gerust uw eerste factuur van uw sociale zekerheidsbijdrage op beheer@lifeexperts.be 

Wat zal Life Experts voor u doen?

Wij voeren de berekening uit van de optimale premie en we doen u per kerende een voorstel voor aanpassing van uw contract VAPZ. Voor klanten met een vennootschap zal Life Experts ook de samenhang met de eventueel via de vennootschap afgesloten spaarcontracten (de zogenaamde IPT’s of Individuele Pensioentoezeggingen) nagaan.  De IPT wordt dan geoptimaliseerd tegen einde van uw boekjaar.  

Wat als u een gelijkaardige vraag van uw verzekeraar of sociaal secretariaat krijgt of kreeg? 

Mocht u uitzonderlijk rechtstreeks vanuit de verzekeringsmaatschappij vragen krijgen over uw referentie inkomen, dan mag u verwijzen naar Life Experts. Life Experts zal u immers elk jaar in de loop van februari contacteren over uw VAPZ en u advies op maat geven. Indien u reeds een vragenlijst van een verzekeringsmaatschappij heeft ingevuld is dit geen probleem, maar we zouden het op prijs stellen dat u Life Experts hiervan even op de hoogte brengt.   

Lees hier meer over het VAPZ als unieke fiscale verzekeringsoplossing.  

Lees hier meer over Life Experts en onze unieke aanpak.