info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
23/12/2022 mypension mandaat

Als mandaatgever verleent u toegang tot uw online pensioendossier aan een derde persoon.

Waarover gaat het?

Op MyPension kan u sinds vele jaren uw persoonlijk dossier voor het wettelijk en bovenwettelijk pensioen raadplegen.  Uiteraard is de toegang tot deze informatie sterk beveiligd en voorbehouden voor u persoonlijk.  Sinds deze week is het mogelijk om een mandaat toe te kennen op uw MyPension dossier.  In mensentaal betekent dit dat u iemand anders toegang kan geven tot uw online pensioendossier.  U kunt een mandaat voor iemand aanmaken via 'Mijn mandaten' op mypension.be. 

Life Experts is al een tijd vragende partij om deze informatie in naam van zijn klanten te kunnen opvragen in kader van onze zorgplicht als verzekeringsbemiddelaar.  In dit artikel van augustus 2021 schreven we al "Kunnen wij als bemiddelaar - en ik verwijs naar de situatie met de RIZIV-contracten voor de medische beroepen - een volmacht krijgen van onze klanten om hun MyPension data te raadplegen? Zodat we onze zorgplicht naar behoren kunnen beoefenen." 

We zijn dan ook enthousiast over deze update.  

Wat is het nut voor u als klant? 

In het kader van de jaarlijkse fiscale controle van de IPT voor zelfstandige bestuurders hebben wij heel wat informatie nodig van u.  De gegevens die we daarbij opvragen zijn vooreerst het MyPension dossier voor aanvullend pensioen, vervolgens de schatting van het geraamd wettelijk pensioen, en tot slot een detail van de loopbaan uit de MyCareer website. Het is voor ons team elke jaar een uitdaging om voor elke klant deze informatie correct, volledig en op tijd aangeleverd te krijgen.  Nochtans is dit best wel belangrijk, want de correctheid van het advies dat wij u geven hangt er voor een groot stuk van af.  

Met andere woorden: een mandaat geven zou u kostbare tijd kunnen sparen, en nog beter advies garanderen.  

Hoe gaat dit verder?

Een mandaat geven is vanaf heden mogelijk.  We gaan dit verder uitproberen, maar het ziet ernaar uit dat de procedure om een mandaat te geven en te ontvangen dezelfde is als voor de RIZIV contracten voor medische zorgverleners.  En daar hebben we als Life Experts uiteraard al de nodige ervaring mee. Life Experts onderzoekt verder of en hoe ze voor u deze mandaten in de prakijk zou kunnen toepassen.  We houden u op de hoogte in de loop van 2023.