info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
10/02/2021 kanker, zware ziekte, verzekering, gewaarborgd inkomen, assuralia

De verzekeringssector voert een bijkomende gedragscode in die verzekeraars verplicht in het kader van een gewaarborgd inkomen in bepaalde gevallen "het verleden te vergeten" voor ex-kankerpatiënten.

Personen met een zware ziekte of die genezen zijn van een zware ziekte verzekeren is vaak een zware of onmogelijke opdracht.  Door het standpunt van Assuralia dat op 09 februari 2021 is verschenen voert de verzekeringssector vanaf 2022 een bijkomende gedragscode in die verzekeraars verplicht in het kader van een aanvraag voor gewaarborgd inkomen in bepaalde gevallen "het verleden te vergeten" voor ex-kankerpatiënten.   Hiermee zijn zeker niet alle problemen van de baan, maar het is een belangrijk signaal vanuit onze sector.   

Het persbericht vindt u hier

"Sinds 1 februari 2020 bestaat er een “recht om vergeten te worden” voor de schuldsaldoverzekering. Vanaf volgend jaar breidt de sector dat recht van ex-kankerpatiënten uit tot de verzekering gewaarborgd inkomen. Zeker voor zelfstandigen is het vangnet van een gewaarborgd loon zeer beperkt. Zij dreigen bij ziekte financieel in een zwart gat te vallen. Daarom sluiten ze vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering die bekend staat als "gewaarborgd inkomen”. 

Dit betekent concreet dat de verzekeraar zich dus niet langer op de kanker mag beroepen om de verzekeringsaanvraag te weigeren, de kankeraandoening uit te sluiten van de verzekeringsdekking of een bijpremie aan te rekenen. De persoon die getroffen is of werd door een kankeraandoening zal wel nog steeds de ziekte moeten vermelden bij het aanvragen van de verzekering gewaarborgd inkomen.

De voorwaarden die bepalen dat de verzekeraar niet langer mag rekening houden met de kankeraandoening zijn duidelijk omlijnd. Zo moet een termijn van tien jaar verstreken zijn sinds het succesvol beëindigen van de behandeling. Dit is de datum van beëindiging van de actieve behandeling van de aandoening met chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie, zonder dat een bijkomende behandeling nodig is. De enige uitzondering betreft een behandeling van het type preventieve hormoontherapie, die wel mag hebben plaatsgevonden tijdens de periode van tien jaar. Daarnaast mag tijdens deze periode van tien jaar geen herval hebben plaatsgevonden en mag de kandidaat-verzekerde tijdens die tien jaar niet arbeidsongeschikt zijn geweest ten gevolge van zijn kankeraandoening."

Life Experts juicht dit initiatief toe.  We stellen in de praktijk vast dat beroepsactief blijven na een zware ziekte op allerlei praktische belemmeringen of zelfs administratief onbegrip stuit.  Ook inzake verzekeringen.  Het kunnen aanbieden van een normale dekking gewaarborgd inkomen aan de betrokkenen  - en ook al is dit niet onmiddellijk en na een wachtperiode van 10 jaar - is een belangrijk instrument in de toolbox van oplossingen die we onze klanten kunnen aanbieden.