info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
07/02/2022

De verzekeringssector voert een bijkomende gedragscode in die verzekeraars verplicht in het kader van een gewaarborgd inkomen in bepaalde gevallen "het verleden te vergeten" voor ex-kankerpatiënten.

Personen met een zware ziekte of die genezen zijn van een zware ziekte verzekeren is vaak een zware of onmogelijke opdracht.  Door het standpunt van Assuralia dat op 09 februari 2021 is verschenen voert de verzekeringssector vanaf 2022 een bijkomende gedragscode in die verzekeraars verplicht in het kader van een aanvraag voor gewaarborgd inkomen in bepaalde gevallen "het verleden te vergeten" voor ex-kankerpatiënten.   Hiermee zijn zeker niet alle problemen van de baan, maar het is een belangrijk signaal vanuit onze sector.   

Waarover gaat het?

Sinds 1 februari 2020 bestaat er al een “recht om vergeten te worden” voor de schuldsaldoverzekering.  Vorig jaar vermeldde deze website al dat dit recht zou uitgebreid worden naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Hierbij bevestigen we dat vanaf februari 2022 Assuralia het recht om vergeten te worden uitbreidt naar verzekeringen gewaarborgd inkomen. Ex-kankerpatiënten kregen vaak geen of moeizaam een verzekering gewaarborgd inkomen, of moesten - in het beste geval - hoge bijpremies betalen.  De nieuwe regeling is zeker geen vrijgeleide om te kunnen een polis afsluiten, maar het is minstens een sectorafspraak, en wordt er enig houvast geboden voor onze klanten waaraan zich te verwachten bij de aanvraag van een verzekering voor gewaarborgd inkomen.   

Welke verzekeringen?

De gedragscode van Assuralia heeft betrekking op de aanvullende verzekeringen tegen het risico arbeidsongeschiktheid gekoppeld aan een pensioenpolis ("AVRIR" zoals dit genoemd wordt), of als alleenstaande polis gewaarborgd inkomen (een zogenaamde polis "GI").  Het maakt niet uit of u loontrekkende of zelfstandige bent. Het maakt niet uit of de polis als privé persoon of binnen de beroepscontext wordt onderschreven.  

Wat moet een verzekeringsnemer van een nieuw te onderschrijven of een te wijzigen polis doen?

Conform de wet op de Verzekeringen (4/4/2014) moet de kandidaat-verzekerde bij onderschrijving van een polis of bij wijziging van een polis de juiste informatie over zijn of haar medische voorgeschiedenis melden.  Dit is nu ook al wettelijk zo geregeld, en dit wettelijk principe wordt uiteraard niet overtroefd door een sectorakkoord tussen verzekeraars onderling.  Het artikel 58 van die wet zegt het volgende:

"De verzekeringnemer is verplicht bij het sluiten van de overeenkomst alle hem bekende omstandigheden nauwkeurig mee te delen die hij redelijkerwijs moet beschouwen als gegevens die van invloed kunnen zijn op de beoordeling van het risico door de verzekeraar. Hij moet de verzekeraar echter geen omstandigheden meedelen die deze laatste reeds kende of redelijkerwijs had moeten kennen. Genetische gegevens mogen niet worden meegedeeld."

Hoe gaat een verzekeraar hiermee om?

De verzekeraar mag geen rekening houden - leest u hieronder wat dat juist inhoudt - met een kankeraandoening als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  1. Een termijn van tien jaar is verstreken na de succesvolle beëindiging van de behandeling, dat wil zeggen de datum van beëindiging van de actieve behandeling van de kankeraandoening met chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie, zonder noodzakelijke bijkomende behandeling.  De enige uitzondering is een mogelijke voortgezette behandeling van het type preventieve hormoontherapie tijdens de periode van tien jaar.  
  2. Gedurende de periode van tien jaar mag de kandidaat-verzekerde niet zijn hervallen.
  3. Hij mag tijdens de voornoemde periode van tien jaar niet arbeidsongeschikt zijn geweest als gevolg van zijn kankeraandoening.

Zijn de drie voorwaarden voldaan, dan mag een verzekeraars de verzekering niet meer weigeren op grond van die vroegere kankeraandoening, of de kankerpathologie uit te sluiten van dekking , of een extra premie aan te rekenen, of een langere wachttijd te voorzien voor deze aandoening. 

Wat mag een verzekeraar nog wel:

  1. De verzekeraar mag wel andere bestaande aandoeningen uitsluiten of hiervoor bijpremie vragen. 
  2. Een verzekeraar mag de blijvende economische en/of fysiologische arbeidsongeschiktheid en/of invaliditeit ten gevolge van kanker die al bestaat op het ogenblik van de sluiting van de verzekeringsovereenkomst of van de aansluiting bij een bestaande beroepsgebonden verzekering, uitsluiten van dekking.

Meer informatie ook op:

https://www.komoptegenkanker.be/blog/recht-om-vergeten-te-worden-voortaan-ook-voor-verzekering-gewaarborgd-inkomen 

https://www.assuralia.be/nl/25-sectorinfo/gedragsregels/1007-gedragscode-inzake-verzekeringen-gewaarborgd-inkomen-recht-om-vergeten-te-worden-voor-ex-kankerpatienten