info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
22/09/2023 collectieve hospi

Hoe kan ik controleren of de index die mijn verzekeraar toepast wel correct is?

De collectieve polissen medische kosten worden één keer per jaar geïndexeerd.   De laatste jaren zijn dit vrij stevige indexeringen, die vaak niet onopgemerkt voorbijgaan.  Immers in de meeste bedrijven kunnen de werknemers optioneel hun gezinsleden aansluiten in de collectieve polis medische kosten, maar dan wel ten eigen laste.   De hogere premie zal een aandachtige werknemer dus ook zeker opvallen... 

De indexering die de verzekeraar u en uw medewerkers oplegt is echter niet willekeurig.  Ze is niet individueel per bedrijf gekozen, maar werd contractueel opgenomen in uw polis, en is voor alle klanten, en verzekeraars grosso modo gelijklopend.  U kan deze voorwaarden terugvinden in de algemene voorwaarden die samenhangen met het contract dat uw onderneming sloot met met de verzekeraar. 

Bedrijven die bijvoorbeeld bij Axa een collectieve hospitalisatieverzekering hebben afgesloten, zouden kunnen terugvinden dat de toepasselijke index deze is van "de waarborg eenpersoonskamer” van de leeftijdsklasse “globaal”, en voor de jaarlijkse vervaldag, jaar op jaar.  De medische index die 1 keer per jaar wordt gepubliceerd, bedraagt dit jaar voor hospitalisatiekosten 7,51%.  

De vraag is nu: "Kan ik dat controleren?".  U kan dat inderdaad.  Daarvoor volstaat het om te surfen naar https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/medische-index#figures .  U kan onderaan een excel terugvinden met daarin alle indices van 2015 tot heden.     

  • U neemt daarin de “waarborg eenpersoonskamer – globaal”  
  • Voor 2023 bedroeg deze 137,91. 
  • Voor 2022 was dit 128,28. 
  • En dus: (137,91 / 128,28) - 1 =  7,51%. 

Dus een stijging met 7,51% op jaarbasis is gerechtvaardigd in het geval van deze polis medische kosten.

Ter informatie: op een gelijke manier bedraagt de medische index voor ambulante kosten dit jaar 8,48% en voor tandverzorging 2,68%.   

Voor contracten waar toch de consumptieprijsindex van toepassing is - dit betreft vaak oudere collectieve contracten - is de index dit jaar op basis van de cijfers van juni gelijk aan 4,15%.  Op een gelijkaardige manier kan u dit controleren.  U gaat naar: https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/index-search . U zal onderaan deze pagina ook weer een excel vinden met daarin alle indices van 1920 tot heden.  U neemt tabblad General Index, en dan: 

  • Voor juni 2023 bedroeg deze 127,11
  • Voor juni 2022 was dit 122,04  
  • En dus: (127,11 / 122,04) - 1 =  4,15%. 

De verhoging van de premie wordt in de meeste gevallen ook toegepast vanaf de eerstvolgende hoofdvervaldag.