info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
23/03/2022 pepp europe pensioen pensions

Met de PEPP heeft de Europese Unie een nieuw internationaal pensioenproduct gelanceerd. Benieuwd wat dit voor u kan betekenen?

Europa maakt sinds 22 maart 2022 een pan-Europese pensioenspaarproduct mogelijk, ook wel PEPP genoemd.  Instellingen die een PEPP willen commercialiseren zullen hiervoor goedkeuring moeten krijgen, wat we noemen "een Europees paspoort krijgen". Zo wordt het gemakkelijker om als instelling een pensioenspaarproduct grensoverschrijdend aan te bieden of als burger een pensioen product bij een aanbieder uit een ander land aan te kopen. Eenmaal een PEPP wordt geregistreerd in het thuisland kan het immers ook in andere lidstaten worden aangeboden.  En uiteraard nemen beleggers het product mee als ze van het ene naar het andere Europese land verhuizen.

Waarom werden PEPP's ontwikkeld? Internationale mobiliteit aanmoedigen is altijd een doel voor de Europese Commissie. Een pensioen product dat onderschreven en meegenomen kan worden over lidstaten heen past perfect in dit kader.  Maar volgens de Europese Commissie heeft slechts 27% van de Europeanen tussen 25 en 59 jaar oud een pensioen product.  Dus moet pensioensparen aangemoedigd worden.  Vervolgens kopen de Europeanen op heden een spaaroplossing ontwikkeld voor en door de lidstaat waarin ze leven en werken.  Dat product heeft dan ook de typische fiscale en technische eigenschappen van die lokale lidstaat.  Er mag dus wel wat uniformisering komen in de markt voor aanvullend pensioen.  Ook wil de Europese Commissie verdere digitalisatie aanmoedigen, en dus zal eenvoudige online onderschrijving voor de PEPP gefaciliteerd worden. Vervolgens wil de Europese Commissie sparen op lange termijn aanmoedigen en sparen via een spaarrekening ontmoedigen.  Ook ESG criteria zullen in de PEPP een vaste plek krijgen.   Tot slot - en niet onbelangrijk - zal een PEPP een volledige transparante kostenstructuur hebben, en onder voorwaarden overdraagbaar zijn van PEPP naar PEPP. Dit moet de concurrentie aanmoedigen.   Dat zijn alvast zeven redenen waarom de PEPP een plaats verdient.   

EIOPA (Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen, ofwel de Europese FSMA) zegt dat er al 21 instellingen het aanbieden van een PEPP overwegen.  In bepaalde gevallen zou een instelling bijvoorbeeld ook een bestaand product kunnen aanpassen en vervolgens laten registeren als een PEPP. 

In ons land is er voorlopig nog geen fiscaal kader voor de PEPP, maar verwacht wordt dat dit kader zich in de 3de pijler zal afspelen.  De PEPP is immers een persoonlijke niet-beroepsgebonden spaaroplossing, die ook gekoppeld is aan een fiscale incentive, op voorwaarde dat de spaarinspanning tot pensioenleeftijd wordt volgehouden.  Op termijn is het echter de bedoeling dat ook derden betalingen kunnen verrichting in de PEPP.  Typisch zou dit een werkgever kunnen zijn die premies betaalt voor de PEPP van een werknemer.  Dit zou aanleiding moeten geven tot meer maatwerk, en de mogelijkheid geven om het product mee te nemen als de werknemer van werkgever verandert, zelfs als die nieuwe werkgever in een andere lidstaat gevestigd is. 

Op onze Belgische zeer sterk ontwikkelde markt voor aanvullende pensioenen zijn we benieuwd hoe de PEPP zich zal positioneren? Wanneer zal ons wetgevend kader aangepast zijn?  Zullen aanvullende waarborgen hierin een rol spelen?  Zullen de mogelijkheden tot investering niet al te zeer afgeknot worden ten opzichte van een normale Tak21 of Tak23 polis?  Zal een PEPP voor de doorsnee klant een meerwaarde bieden tegenover het nu al zeer ruime instrumentarium van de 2de, 3de en 4de pijler?  Zullen we bijvoorbeeld PEPP-varianten van bestaande producten kunnen kopen, of wordt dit een volledig apart gamma?  Als werkgevers in een PEPP kunnen storten, zullen de PEPP - en de vraag stelt zich in eerste instantie voor derde pijler in zijn geheel - dan ook hun plaats krijgen binnen de rapportering in MyPension?  Zullen werkgevers belang hebben om de PEPP van een werknemer te sponsoren, en onder welke voorwaarden zal dat gebeuren?  Zal een adviseur hierin een rol kunnen spelen?  Welke extra internationale mogelijkheden zullen ontstaan? 

Voorlopig  is een PEPP onderschrijven nog toekomstmuziek.  We verwachten dat de eerste producten in het eerstvolgende jaar op de markt zullen komen.  Life Experts houdt u in elk geval op de hoogte.    

Meer informatie en lectuur:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_22_1941

laatste update: 23/03/2022