info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
30/09/2022

Wanneer wordt een vermist persoon als overleden beschouwd?

Een vraag die we nu en dan eens voor de voeten worden geworpen: hoe en wanneer wordt een overlijdensverzekering uitbetaald wanneer de verzekerde persoon vermist is?   Lees verder... 

 

Eerst is er het zogenaamde  "Vermoeden van afwezigheid", dit zal een rechtbank vaststellen wanneer een persoon meer dan drie maanden niet meer verschijnt in zijn woonplaats, of wanneer men van die persoon gedurende minstens drie maanden geen nieuws heeft ontvangen en daaruit onzekerheid voortvloeit over zijn leven of zijn dood.   Vervolgens is er de "Verklaring van afwezigheid".  De rechtbank kan een persoon afwezig verklaren wanneer er nog eens vijf jaar verlopen zijn sinds het vonnis van ‘vermoeden van afwezigheid’ of wanneer er zeven jaar verlopen zijn sinds men voor het laatst nieuws ontvangen heeft van de vermiste.  De beslissing wordt overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand en heeft vanaf die datum dezelfde gevolgen als een overlijden.  Dat betekent:

  • vrijkomen van de erfenis
  • ontbinding van het huwelijk
  • openvallen van de voogdij over de minderjarige kinderen als de andere ouder overleden is

Tot slot is er ook de "gerechtelijke verklaring van overlijden". Deze is bedoeld voor personen die in levensbedreigende omstandigheden verdwenen zijn.  Het gaat over personen waarvan men met zekerheid weet dat ze overleden zijn, maar waarbij het niet mogelijk is om hun overlijden vast te stellen omdat het lichaam niet kon worden teruggevonden of niet kon worden geïdentificeerd. Het kan gaan om:

  • oorlogsslachtoffers
  • slachtoffers van bomexplosies
  • slachtoffers van vliegtuigongelukken

Deze rechterlijke beslissing heeft dezelfde waarde als een akte van overlijden en heeft dus ook dezelfde gevolgen als een overlijden. Het overlijden geldt vanaf de datum die de rechtbank aanwijst.  

Bron en meer informatie hier