info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
26/01/2024

Vermogensopbouw via de vennootschap wordt gemakkelijker. De wetgever heeft de fiscale behandeling van de Branche 6-kapitaalisatiecontracten definitief geregeld.

Voor wie is dit artikel bedoeld?

Dit artikel is bedoeld voor vennootschappen die hun reserves beleggen in een Branche 6 beleggingsprodukt.  Een Branche 6 is een beleggingsproduct voor vennootschappen. Het laat toe om de gelden van de vennootschap te beleggen in een verzameling van aandelenfondsen, trackers en/of obligatiefondsen.   En dit binnen een juridisch en nu ook fiscaal veilig kader.    

Wat is er veranderd?

De wetgever heeft de fiscale behandeling van de Branche 6 definitief geregeld. Voorheen was deze behandeling gebaseerd op rulings, maar nu is er dus rechtszekerheid. Dit betekent dat wat vroeger al gold, nu ook officieel in de wet is opgenomen.  Concreet gaat het om het nieuwe art. 362bis §2 Wetboek van Inkomstenbelasting.

Wat is het voordeel van een Branche 6 belegging?

Een Branche 6 is een bijzonder interessant alternatief voor de DBI Bevek bijvoorbeeld.  Dit door een aantal fiscale voordelen, waaronder:

  • Geen premietaks op de storting
  • (Quasi) geen uitstapkost
  • Geen taks op beursverrichtingen
  • Geen jaarlijkse taks op effectenrekeningen
  • Geen risico op verlies van verlaagd vennootschapstarief
  • Behandeling van waardeschommelingen:
    • Minderwaarden bij een slecht beursjaar aftrekbaar
    • Meerwaarden bij een goed beursjaar belast in de vennootschapsbelasting
    • De laatste twee voordelen worden enkel verrekend bij afkoop van het contract.  

Wat met de overdracht naar het privé-vermogen?

Het is tegenwoordig mogelijk om de afkoop van een Branche 6 polis naadloos te laten verlopen naar een soortgelijk Tak23 polis op privé-naam.  In die zin is Tak 6 een onmisbaar instrument voor vermogensopbouw in de privé-sfeer via de vennootschap.

Minder werk voor de accountant. 

Beleggen via de vennootschap heeft vaak een onaangenaam neveneffect voor uw accountant: het aantal boekhoudkundige verrichtingen stijgt enorm.   Dit is niet zo bij Branche 6. Waar hij/zij tot voor kort elke wijziging in elk lijntje van de beleggingsportefeuille moest boeken, hoeft hij/zij nu slechts één keer per jaar de min- of meerwaarde te verwerken.

Life Experts is er niet alleen voor uw pensioensopbouw tijdens de loopbaan via IPT, VAPZ, 3de pijler.  Wij zijn er ook voor uw levenslange vermogensopbouw en behoud van levensstandaard na uw actieve loopbaan.  In deze benadering kan een Branche 6 kapitalisatiecontract een zeer belangrijke rol spelen.