info@lifeexperts.be
facebook
linkedin
14/12/2023

Deze wet heeft tot gevolg dat er vanaf 2025 meer informatie beschikbaar komt over uw aanvullend pensioen.

Dit artikel is van toepassing op loontrekkenden die zijn aangesloten onder een 2de pijlerpensioen, zoals een groepsverzekering aangeboden door hun werkgever. De wet van 26 december 2022, ook wel de Transparantiewet genoemd, heeft als doel de transparantie te versterken binnen het kader van de tweede pensioenpijler. Deze wet heeft tot gevolg dat er vanaf 2025 meer informatie beschikbaar komt over uw aanvullend pensioen.

Pensioenoverzicht: de nieuwe jaarlijkse pensioenfiche 

Dit document bevat een aantal nieuwe elementen of zaken die beter worden voorgesteld voor u als begunstigde.   De berekening van het verwacht aanvullend pensioen gebeurt voortaan op basis van de wettelijke pensioenleeftijd, en niet meer op basis van de contractuele pensioenleeftijd.  Als economische scenario's een invloed hebben op het verwacht aanvullend pensioen, dan moeten er drie pensioenprojecties worden vermeld op het pensioenoverzicht (een realistisch, een gunstig en een ongunstig scenario).  Er wordt ook transparant gecommuniceerd over de bijdragen die in het afgelopen kalenderjaar voor u zijn betaald of toegewezen, de kosten die ten laste zijn gekomen van u in het afgelopen kalenderjaar en het nettorendement dat aan u is toegekend in het afgelopen kalenderjaar. Het pensioenoverzicht wordt vanaf 2026 opgesteld door Sigedis, de Belgische pensioendatabank, en beschikbaar gesteld op mypension.be.

Aansluitingsdocument

U ontvangt voortaan bij aansluiting in een 2de pijlerpensioen een zogenaamd aansluitingsdocument, waarin alle opties die voor u zijn voorzien in het pensioenreglement worden vermeld.  Ook de relevante kenmerken van de pensioentoezegging, zoals de aard van de pensioentoezegging, de financiering, de uitvoering in tak 21/tak 23, de aanvullende dekkingen en de begunstigingsvolgorde bij overlijden, worden vermeld. Het aansluitingsdocument is beschikbaar op mypension.be, of wordt aan u toegestuurd door uw pensioeninstelling.

Informatie en uitbetaling bij pensionering

U ontvangt uiterlijk 30 dagen voor uw pensionering informatie over het aanvullende pensioenbedrag en de betalingsvoorwaarden.  Het aanvullende pensioen wordt uiterlijk binnen 30 dagen na uw pensionering uitbetaald.

Informatie en uitbetaling bij overlijden

De begunstigde(n) van uw overlijdensdekking ontvangen binnen 30 dagen na uw overlijden informatie over de uit te betalen overlijdensdekking en de betalingsvoorwaarden.De uitbetaling van de overlijdensdekking vindt uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst van alle noodzakelijke informatie plaats.

Transparantieverslag

Dit document bestond vroeger al.   Het transparantieverslag, waarin informatie over de financiële positie van de pensioeninstelling wordt verstrekt, is voortaan ook beschikbaar aan alle deelnemers en inrichters (werkgevers). 

Wanneer moet u rekening houden met deze wijzigingen?

  • De bepalingen met betrekking tot het pensioenoverzicht treden in werking op 1 januari 2026.
  • De bepalingen met betrekking tot het uitbetalingsproces treden in werking op 1 januari 2025.
  • De bepalingen met betrekking tot het aansluitingsdocument treden in werking op 1 januari 2026.
  • De bepalingen met betrekking tot het transparantieverslag treden in werking op 1 januari 2027.

Wat betekent dit voor u als aangeslotene van het plan?

De Transparantiewet geeft u meer inzicht in uw aanvullend pensioen. U krijgt beter zicht op de hoogte van uw pensioen en de uitbetalingsvoorwaarden. Deze informatie kan u helpen om de juiste keuzes te maken voor uw pensioen.  Aangeslotenen die hun e-mailadres nog niet hebben geregistreerd op mypension.be raden we aan dit zo snel mogelijk te doen.  

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met Life Experts.  Wij kunnen helpen om de informatie over uw aanvullend pensioen te begrijpen en om de juiste keuzes te maken.